×
Home Workshops In Opdracht Exposities Vrij Werk Over Eva Gans Contact
 
Eva Gans

Het lukt maar weinig mensen om een glimlach te onderdrukken bij het zien van het werk van Eva Gans. Met een enkele lijn vertelt ze een verhaal. Anekdotisch en geïnspireerd door de speelsheid van het alledaagse.

Eva is autodidact. Na een jaar Rietveld academie in Amsterdam ontwikkelde zij haar eigen stijl. Haar goede gevoel voor beeld en compositie heeft ze van huis uit meegekregen. Haar vader, Louis Gans, was hoofdconservator van het Stedelijk Museum en stimuleerde dagelijks haar tekentalent. Haar moeder, beeldend kunstenaar Jacinta Heijmans, vroeg Eva al heel jong naar haar mening over schilderijen. Dit resulteerde in een analytische kijk op kunst en een scherp beoordelingsvermogen.

Naast vrij werk maakt Eva ook tekeningen in opdracht voor particulieren en bedrijven, zoals logo’s, illustraties, muurschilderingen en geboorte- en trouwkaarten. Voorbeelden zijn illustraties voor Hotel De L’Europe (voor servetten, bierviltjes, menukaarten e.d.), tekeningen op groot formaat voor het dr. Sarphatihuis in Amsterdam en wijnetiketten en andere vormgeving voor Kwast wijnkopers.

Ik zou nu een heel referaat kunnen houden over de aard van haar werk, over structuren en stijlperiodes en wat dies meer zij, maar ik ben geen kunstkenner. Ik weet alleen wat ik mooi vind. En wat Eva maakt vind ik mooi. Sterker, ik vind het raak, én ontroerend, precies wat we zochten voor het geboortekaartje van onze dochter Lucie Grace.

Eva Hoeke, schrijver, journalist.

In tegenstelling tot de lijn in het werk van andere tekenaars, heeft de lijn in de tekeningen van Eva Gans een autonome waarde: hij staat op zichzelf zonder relatie met de vele betekenissen, die de lijn in de loop van de tijd heeft verworven. Dit verklaart, de afwezigheid in haar werk van competitieve factoren: De neiging om vorm en inhoud in de uitingen van de traditionele beeldende kunst na te volgen.

Dr Louis Gans, kunstenaar, voormalig hoofdconservator Stedelijk Museum te Amsterdam

Het werk van Eva Gans is van een indrukwekkende lichtvoetigheid. Ze legt de wereld met één pennenstreek doeltreffend vast. Met oog voor details die het verschil maken. Kleur, object, gelaatsuitdrukking: ze weet de kern onmiddellijk te treffen. Daarmee raakt ze de toeschouwer direct. De levenslust en vrolijkheid spatten ervan af en laten niemand onberoerd.

Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernard Cultuurfonds

© 2021 Eva Gans | Webdesign: MBBL